Sthlm-gotland.se

Gotland är en ö med mycket att bjuda på. Här kan du blanda sol och bad med kultur och upplevelser. 

Bada

Runt om Gotland finns en lång kuststräcka med flertalet badmöjligheter. Ett populärt badställe är Blå Lagunen som är ett gammalt kalkbrott som idag är vattenfyllt. Vattnet är helt klarblått vilket har gett upphov till namnet. Andra populära badplatser på Gotland är; Gnisvärd, Tofta, Björkhaga, Sandhamn Nisseviken, Ljugarn och Sandviken. 

Cykla

Cykelturer är otroligt populärt på Gotland. Både de som vill cykla i lugn takt för att njuta av omgivningen till de som vill träna på landsvägscykling. Du kan välja att hyra cykel, ha med din egen cykel eller att åka på guidade turer med cykel. 

Rida

Många förknippar Gotland med islandshästar och det finns många olika möjligheter till att få en fin ridtur på vackra Gotland. Några exempel är Fårö Islandshästar, Haltarve Islandshästar och Raufi Islandshästar. I närheten av Visby hittar du bland annat; Marias hästeri, Stora Skuggans 4H – gård, Bärbäcks Lillgård, Bråna Basjkir, Skärsjöhäst, Väbylunds Islandshästar och Kyrkekvarn. Och det finns även många många fler ställen för att få en möjlighet att rida på. Välj det ställe som passar just ditt sällskap. En del erbjuder långa turer medans andra har korta turer som tex passar bra till mindre barn. 

Fossilsafari

På Gotland hittar du de bästa ställena i Europa för att titta på fossiler. På stränderna kan man hitta fossiler från de djur som levde i havet för många miljoner år sedan. Dagens raukar och revkalksten bildades av enorma korallrev. Man brukar få ta med sig enstaka fossiler som minne från ett fossilsafari. 

Lummelundagrottan

Här tas du med på en resa 400 miljoner år bakåt i tiden. I grottan får du se fantastiska fossiler och droppstensformationer. Förutom att besöka grottan så rekommenderar vi en promenad i den otroligt vackra omgivande naturen runt grottan. 

Museeum

Bungemuseet – här får du lära dig att om hur bondesamhällets seder, bruk och tro från bronsålder till 1900 – talets början. Det här museet invigdes redan 1911 och bjuder på fint återskapade gårdsmiljöer från 16-. 17- och 1800- talet. Det finns även fiskeläge, båtsmanstorp, fähus, kalkugnar, vädersågar, vattenkvarnar och bildstenar från 700-talet. 

Besök en vingård

Vingården Långmyre ägs av Emma och Andrea som erbjuder turer för att se hur livet som vinmakare på Gotland ser ut. De startade 2018 och fick sin första skörd 2020.